Rechin

rechin

Perioada de pescuit: 1 noiembrie – 30 aprilie

Rechinul din Marea Neagră (Squalus acanthias) – denumit şi „câinele de mare” – este mic în comparaţie cu semenii lui din oceane. Masculii, care au o lungime de până la 1,5 metri, sunt mai mici decât femelele cu 20-30 cm. Corpul rechinului este cenuşiu-albăstrui, spatele şi părţile laterale fiind pigmentate cu numeroase pete albăstrui sau albe. Rechinul este un duşman de temut al hamsiilor, guvizilor, scrumbiilor albastre şi al altor peşti mai mici, care trăiesc în Marea Neagră. Rechinii trăiesc singuri, dar, în perioada împerecherii (sfârşitul lunii februarie) se adună în grupuri restrânse. Interesant este că femelele nasc pui vii, care au o lungime de 25-30 cm. Ficatul rechinului se utilizează pentru prepararea uleiului de peşte medicinal, bogat în vitamina A.